Urban Sketches

Urban Sketching wordt wereldwijd gedaan: tekenen/aquarelleren op locatie, buiten of binnen, door directe observaties op plaatsen die we bezoeken, of simpelweg de plek waar je woont. Maar vaak zijn gebouwen, straten met mensen en/of landschappen het onderwerp. Het delen van je werk in de vele urban sketchers facebook groepen is een belangrijke factor binnen Urban Sketching.

Het is een heerlijke en ontspannen bezigheid om ter plekke je omgeving vast te leggen. Deze zomer heb ik, vaak in gezelschap van andere schetsers, op verschillende plekken, voornamelijk in Zuid Holland, buitenschetsen gemaakt. Ik gebruik hiervoor pen of fineliner in combinatie met aquarel, soms alleen aquarel. Zowel de opzet in lijn als het aquarelleren doe ik ter plekke.

In de zomer heb ik o.a. in Rhoon, Brielle, de diverse gemeentes van Nissewaard, Hellevoetsluis, Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam geschetst. Ook in najaar en winter werd er getekend, binnen in de mooie bibliotheek 'De Boekenberg', in musea, uitzichten naar buiten en de bezoekers in een café of restaurant.

Naast urban sketches maak ik ook 'virtual sketches' waarbij m.b.v. google streetview op een afgesproken tijd en plek (waar ook ter wereld) met anderen geschetst wordt. Virtueel kun je ter plaatse ‘rondkijken’ en een mooi plekje uitzoeken. In periodes van lockdown is dit een goede manier om bezig te blijven met het schetsen. De resultaten van een aantal virtuele schetsreizen zijn ook in deze gallerie te zien.